Çocuklarda mantık yürütme becerisi onların hem çocukluk dönemlerinde hem de yaşamlarının sonraki dönemlerinde karşılaştıkları sorunları daha kolay çözebilmelerine olanak tanır. Çoğu bilimsel çalışmada bir düşünme türü olarak ifade edilen mantık yürütme aynı zamanda başarılı bir eğitim ve sosyal hayat açısından da vazgeçilmez önem taşır. Çocuklarda mantıksal düşünme çeşitli yöntemler ile geliştirilebilir. Bu açıdan eğitilen ve gelişimleri desteklenen çocuklar, yaşamlarının sonraki dönemlerinde de karşılaştıkları sorunları ya da verecekleri kararları mantık çerçevesinde verir.
Mantıksal Düşünme Nedir?
Mantık denildiği zaman daha çok felsefi ya da matematiksel bir kavram akla gelse de esasında bu kavramın hayatın her alanını doğrudan ilgilendirdiğinin bilinmesi gerekir. Mantıksal düşünme; önermeler arasındaki ilişkileri anlama, çıkarım yapma ve tutarlı sonuçlara ulaşma süreçlerinden meydana gelir. Mantıksal düşünmede, aklın ilkeleri ve akıl yürütme yöntemleriyle doğru sonuca ulaşmak hedeflenir.
Akıl ve Mantık Arasındaki Fark Nedir?
Akıl ve mantık kavramları çoğu zaman birbirinin yerine kullanılır. Ancak bu iki kavram, temelde bazı farklılıklar barındırır. Akıl; anlama, kavrama ve düşünme yeteneği olarak tanımlanabilir. Mantık ise düşünme süreçlerini düzenleyen, kurallara bağlı bir disiplindir. Mantık ile önermelerin ve argümanların doğrulukları test edilir. Mantık yürütme ve dikkat gelişimi çocuklara karmaşık sorunlara mantıklı bir şekilde yaklaşma ve çözme yeteneği kazandırır.
Çocuklarda Mantıksal Düşünme
Çocuklarda mantıksal düşünme onların karşılaştıkları sorunları doğru şekilde çözebilmeleri ve mantık çerçevesinde karar verebilmeleri açısından son derece önemli. Her çocuk, mantıksal düşünme noktasında belirli bir temele sahip olarak dünyaya gelir. Sonrasında bu beceri çocuk zihinsel gelişimi ile devam eder. Bu konuda çocukların yeterince eğitilmemeleri, kolay manipüle edilebilmelerine ve yaşamlarında mantıktan uzaklaşmalarına neden olur.
Çocuklarda Mantıksal Düşünme Ne Zaman Başlar?
Çocuklarda mantık yürütme aşamalar halinde belirginleşir. Piaget’in bilişsel gelişim teorisine göre mantıksal düşünme dört aşamada değerlendirilir:
Sensorimotor Dönem: 0-2 yaş dönemini kapsayan bu aşamada, çocuklar duyuları aracılığıyla dünyayı keşfeder. Mantıksal düşünce sensorimotor döneminde görülmez.
İlkel Mantıksal Düşünce: 2-7 yaş aralığını ifade eden bu dönemde, çocuklar sembollerle ilgilenmeye başlar. Ancak mantıksal düşünce burada da istenilen düzeyde değildir. Yalnızca basit nedensel ilişkiler kavranır.
Somut İşlemler Dönemi: 7-11 yaş aralığına denk gelen bu dönemde, çocuklar soyut kavramları da anlamaya başlar. Mantıksal düşünce daha belirgin bir hal alır ve bazı matematiksel kavramlar da daha iyi anlaşılır.
Formal İşlemler Dönemi: 11 yaştan sonraki aşamayı ifade eden bu dönemde soyut düşünce becerileri zirve noktasına ulaşır. Mantıksa düşünce kapasitesi ciddi oranda artar, karmaşık düşünce süreçleri daha iyi anlaşılmaya başlar.
Piaget’in bu teorisinden yola çıkıldığında, çocuklarda mantıksal düşünme olgusunun 7 yaş ile birlikte görülmeye başladığı, 11 yaş sonrasında ise daha belirgin hale geldiği söylenebilir.
Çocukların Mantıksal Düşünce Becerilerini Geliştirme
Çocukların mantıksal becerileri, bu doğrultuda yapılacak uygulamalar ve verilecek eğitimler ile geliştirilebilir. Çocuk zihinsel gelişimi açısından son derece önemli olan mantıksal düşünme becerilerinin geliştirilmesi için aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir:
Mantık egzersizleri
mantık oyunları
Başkalarıyla sosyalleşme
Yaratıcı hobiler
Soru cevap oyunları
Gizemli kitaplar ve hikayeler
Heypungi: Oyun ve Etkinliklerle Çocuklarınızın Mantıksal Gelişimini Destekleyin
Çocuklar için mantık etkinlikleri onların mantıksal gelişimlerine ve çocuk zeka gelişimine büyük katkı sağlar. Ancak bu etkinliklerin profesyonel bir şekilde hazırlanması ve her an ulaşılabilir olması gerekir. Oyun ve etkinlikler ile çocukların mantıksal gelişimlerine katkı sağlamayı hedefleyen Heypungi, bu doğrultuda gönül rahatlığı ile tercih edilebilir bir uygulama. Kitaplar, eğitici oyunlar, etkinlikler ve dil eğitimleri ile çocuklara bütüncül bir program sunan Heypungi hem iOS hem de Android cihazlara kolayca indirilip kullanılabilir.
Comments