Çocuğumun dikkatini nasıl geliştirebilirim sorusu, çocuk sahibi olan her ebeveynin düşündüğü ve zaman ayırdığı bir sorudur. Çocukların aile eğitimlerinden okul eğitimlerine, sonraki yaşamlarında iş hayatlarından, sosyal yaşamlarına kadar neredeyse tüm hayatlarını etkileyen dikkat dağınıklığı probleminin, çocukluk döneminde çözülmesi son derece önemlidir. Bunun için başvurabileceğiniz birçok yöntem vardır.
Dikkat Gelişimi Nedir? Çocuklarda Dikkat Gelişimi Neden Önemlidir?
Dikkat gelişimi, çocukların bilişsel yeteneklerini önemli ölçüde etkileyen kritik bir süreçtir. Çocuklarda dikkat gelişimi, bir şeye odaklanabilme, görsel ve işitsel bilgileri işleyebilme, problem çözme becerilerini güçlendirme gibi unsurları içerir. Bu gelişim, çocukların öğrenme süreçlerine, sosyal etkileşimlerine ve genel yaşam kalitelerine doğrudan etki eder. Bu nedenle, çocuklarda dikkat gelişiminin desteklenmesi ve olası sorunların erken tespiti büyük önem taşır.
Çocukların Yaş Grubuna Göre Dikkat Süreleri
Yapılan uluslararası çalışmalarda çocukların yaş grubuna göre dikkat süreleri ölçülüp gruplandırılarak aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.
Yaş Grubu | Dikkat Süresi |
2 Yaş | 4-6 dakika |
3 Yaş | 6-8 dakika |
4 Yaş | 8-12 dakika |
5-6 Yaş | 12-18 dakika |
7-8 Yaş | 16-24 dakika |
9-10 Yaş | 20-30 dakika |
11-12 Yaş | 25-35 dakika |
13-15 Yaş | 30-40 dakika |
16+ Yaş | 32-50 dakika |
Tabloda da gördüğümüz gibi 5 yaşındaki bir çocuğun dikkat süresi 12-18 dakika iken, yaş büyüdükçe dikkat süresi de 16-24-30 dakikalara doğru artmaktadır. Siz de çocuğunuzun yaş grubuna göre dikkat süresini ölçerek bu konu üzerinde durabilirsiniz. Çocuklarda dikkat bozukluğu ve konsantrasyon eksikliği önemli fakat çalışmalarla düzeltilebilecek bir konudur.
Dikkat Eksikliği Olan Çocuk Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) olarak da tanımlanan dikkat eksikliği, kendini erken yaşlarda gösterir. Çoğu çocukta 7 yaşına geldiği zaman belirtilere rastlanır. Bazılarında bu belirtiler daha erken yaşlarda da ortaya çıkabilir. Dikkat eksikliği probleminin belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Unutkanlık
Düzensiz davranışlar
Görevleri tamamlayamama
Organizasyon bozuklukları
İsteksizlik
Sürekli hareket halinde olma
Konuşma ve sosyal becerilerde zorlanma
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Ne Zaman Başlar?
Çocuklarda dikkat eksikliğinin başlangıcı farklı dönemlere denk gelir. Bazı çocuklarda 3-4 yaşlarında bu problem görülebilirken, bazılarında da sonradan gelişebilir. DEHB belirtileri genellikle açıkça görülür. Bu sayede problemin en zaman başladığı da rahatlıkla izlenebilir. Dikkat eksikliğini tespit etmek için uygulanabilecek çeşitli testlere başvurarak da bu durumu teşhis etmek kolaylaştırılabilir.
Çocuklarda Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?
Çocuklarda odaklanma sorunu nasıl çözülür sorusuna yanıt arayan ebeveynler için birden fazla yol olduğunu söylemek mümkün. Bu problemin çözümü için uzmanlar tarafından önerilen yöntemlerin bir bütün olarak uygulamak, çocukların dikkatlerinin gelişmesinde etkili rol oynar. Bu doğrultuda atılabilecek adımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Düzenli Yaşam: Düzenli ve rutin bir yaşamın olduğu ortamlarda yaşayan çocuklarda dikkat eksikliğine daha az rastlanır. Bu yüzden de ebeveynlerin düzenli bir ortam ile yaşam inşa etmeleri, dikkat eksikliği sorununun çözümüne katkı sağlar.
Dikkat Dağıtan Unsurları Sınırlamak: Çocukların dikkatini dağıtan pek çok etkenden söz edilebilir. Günümüzde akıllı cihazlar ve televizyon bu noktada ilk sırada. Olumsuz etkenlerin sınırlanması da çocuklarda odaklanma sorunu çözümünde etkili olur.
Öğrenme Tarzını Anlamak: Her çocuk farklı şekillerde öğrenir. Çocuğa kendi tarzının dışında bir yöntemle öğretmeye çalışmak, dikkatinin dağılmasına yol açar. Bu yüzden de doğru tarzda öğretme yapılması gerekir.
Hedef ve Ödül: Çocukların yaptıkları işlerde ve görevlerde onlara küçük hedefler belirlemek; sonrasında da ulaşılan her hedef için ödüller vermek de iyi bir çözüm yöntemidir.
Profesyonel Destek: Yukarıdaki gibi ebeveyn önlemlerine rağmen dikkat eksikliğinin önüne geçilemiyorsa, profesyonel destek yoluna gidilmesi gerekir.
Çocuğunuzun Dikkatini Geliştirmek İçin En İyi Teknik ve Oyunlar
Çocukların dikkatlerinin geliştirilmesi noktasında, oyunlar da iyi sonuçlar verir. Özellikle dikkat gelişimi için tasarlanan ve bu amaçla faydalanılan oyunlar ile çocuklarda ciddi ilerlemeler kaydedilebilir. Bu doğrultuda çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi için oynanabilecek oyunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Hafıza oyunları
Sıralama oyunları
Bulmacalar
Tekerlemeler
Eksik olan parçaları bulmaca
Heypungi ile Çocuklarınızda Dikkat Gelişimini Destekleyin
Giderek her şeyin daha fazla dijitalleştiği günümüz dünyasında, çocuk oyunları da sanal ortamlarda erişilebilir hale geldi. Çocuklarda dikkat dağınıklığı gidermede yararlanabileceğiniz tüm oyunları ve uygulamaları Heypungi’de kolayca bulabilirsiniz. Kitaplar, eğitici oyunlar, dil eğitimleri ve çeşitli etkinlikler ile çocuklara yararlı bir dünyanın kapılarını aralayan Heypungi ile siz de çocuğunuzun dikkat eksikliği sorununun üstesinden gelebilirsiniz. Heypungi uygulaması artık Android ve IOS cihazlar için kullanımda.
Comments